Saturday, December 31, 2011

Bye 2011..

pejam celik pejam celik...
bangun tidur bangun tidur..

rupanya hari ni hari terakhir 2011!

masa bergerak sangat pantas!
langsung tak toleh belakang yerrr.
kadang2 tak suka masa gerak cepat sangat.
tapi kadang2 rasa cam tak sabar nak satu masa tu berlalu.
biar dia gerak pantassss.
slalu rasa camtu bila melalui masa susah lah kan.
urmm..banyak nya kenangan 2011 ni..

saat susah,
banyak juga telah ku lalui...rasa cam nak nangis!
(but don't cry! it won't solved anything..hiks)
somehow saya rasa saya terlalu muda untuk melalui saat2 sukar ini..
feels like "i'm too young to receive this kind of tasks..why am i given this kind of tasks??"
really. punya urusan macam orang yang lebih dewasa.

berpijak di atas tapak kaki sendiri.
menanggung keperluan diri atas semua perkara.
bukan kerna parents susah.
tapi kerna aku memilih jalan pilihan ku sendiri.
mereka lepaskan. tapi aku tahu mereka berat hati dan tak pasti.
tambahan lagi, mereka tidak yakin atas kemampuanku yang...
memilih untuk bermula dari yang bawah.

kenapa aku memilih kehidupan yang sukar which is bermula dari bawah?
mungkin kerna aku....
ingin mengenal erti hidup..
ingin mengenal diri sendiri..
ingin mengenal manusia disekeliling..
ingin menguji ketabahan diri..
ingin mengetahui kemampuan diri..
ingin mencari kelebihan diri..

walaupun agak sukar tapi..
i'm not regret..and i won't regret.

apa-apa pun..
hati kena terima dengan terbuka walaupun kadangkala pahit untuk menelan..
kena tabah, kena kuat, kena tahan
kerna suatu hari nanti...... suria pasti menyinari...!
hehe :P

malam ini...
2011 akan melabuhkan tabir..
so,whats your last wish for 2011? :)

Wednesday, December 28, 2011

Warna Warni Kehidupan :)

from a face to.....


a village..

a house..

a bedroom..


a flower..

Close Up Paint

body painting..



even cake!!!

simple entry for today, by :

... ... ... ... ... ...
. . . . . . . . . . . . . . . . . . 
... ... ... ... ... ... 



Tuesday, December 27, 2011

Sale in town? Shopping is a m.u.s.t.?

a must? huhu..
no lah rite..but a must for me now..
due to some reason of cos..
which i won't tell now. :)

Last Friday,
i went shopping with 'him'..
we bought some stuffs..
but the thing is:  "you will entitled to receive vouchers,only if you have the membership card"
but i don't have it.damn.
and i forgot to borrow it from my mom. =__=
so,kerna tak nak rugi..
i sanggup jugak nak queue up to apply for the membership card..
it was a very long queue.
and the shopping mall will closed in about one hour later!
but still.i'm willing to queue..hehe.
after the registration,
i went down stairs to pay those stuffs that i wanted to buy.
so, there was another longggg queue =__=
after i settled the payment,
Mr.'him' ( this his new nickname? :P ) redeemed the vouchers..
(which is the reason why i willing to queue up to apply the membership card.huhu.)
then you know what?
i need to.. queue up again! to pay another stuff using the vouchers..

so,let me called it 'The Queue-Up Day'

but it was really reaalllyyy worth it i guess cos i managed to save some money..
good good..... :D


british soldiers big head version.
coming for Christmas event at the Boulevard shopping mall.

And then,we went to the clothes department..
And then,we saw many nice clothes with good discount..
And then,someone is confused.. ;)

to choose the white..

or the black..

too confused.. 'him' likes both colours..
so at last..
'him' bought both of them.
and i bought a leather sling bag. orange colour.
well. i'm not confused with colours that available for the bags.
so i only buy one bag with one colour.hiks :P

oh.we had dinner first before shopping.
feel so hungryyyyy...
hate to shop with empty stomach :P
so, we went to SugarBun which located in the shopping mall..

delicious. i love savoury rice!

oh.i already made a decision for...
which perfume i'll pick!
eh. i bought it already.hehe
will share later :)

Monday, December 26, 2011

Situ rupanya dia..

few days before i did mentioned how much i wanted to eat cheese cake.
craving like crazy at that time.
i also did mentioned that i will cater for a customer.rite.

yesterday morning.
we are ready to deliver those foods to the customer.
the location is quite far from my place.
took about 1 hour to reach there.
it was raining all day yesterday.
luckily i'm not the one who's driving :P
After we reached at the customer home
right after that 'him''s cousin arrived there too.
she was a friend of my customer.
which introduced us to cater for him. thank you.. :)
then the host invited us to eat too.
you get that?
that i am eating foods that i cater at my customer's house?
yes. it is. hehe.
i feel awkward a bit with that, but i don't care.
cos i'm so hungry.i want to eat. hiks.
so,we were chit-chatting,eating snacks.a lot.
then we had lunch.
while eating,i feel like "seleranya makan makanan yummy...!"
hehehehe..whatever me.
very hungry at that time.

then after eating,we sit and continue chit-chatting.
the host is so nice to us.

and suddenly........


guess what?!!

the host served us.. cheesecake!!! :D

oh my! my eyes suddenly become so big by looking at it!

and my hand suddenly wanted to grab it from the host!
which i can controlled it to happen. :P

like another simple wish come true..
how much i really really want to eat it..
suddenly it really came to me. (it stop hiding and show itself for me to eat it. :P)
unexpected... love it :)

cheesecake with peach.
something look like this...

see? so yummy!

thanks so much dear host. you fulfill my little feeling which really wanted to eat cheesecake without you noticed. i feel blessed :)
the feeling of eating it so amazing,which money can't buy. :P

Saturday, December 24, 2011

Kek Keju, dimana kamu ya?

i really feel

i feel like want to eat cheesecake rite now! huhu.
is it a hungry saturday?
i don't think so..
i think..i'm craving for it now...
really want to eat cheesecake now! huhu..

Kek keju Oreo, di mana kamu???


stop hiding!
show yourself now!
send yourself to me now!
so i can eat you!!
wahh.hahahaha. :P

how can i get it?
and how can i make it?

since i will busy cooking tonite to cater for tomorrow.
a new customer asked to cater for Christmas Day (tomorrow!) for his family.
he asked us to cook Mee Jawa, Rendang Daging & Satay.
see? not only us celebrating Hari Raya need something like Mee Jawa,Rendang and Satay.
but they do too! :)


oh. maybe i can make cheesecake with oreo by my own for this coming new year eve's!! :D
brilliant idea! good.. good.. hehe ;)
i'm planning on it now. hope i can make it happen. Amin :)
cause all my family will gather on that night, to celebrate new year together.
its an annual event for my family.
we did it every year.. never missed!
even though if its rainy day.
we still make it happened.


i want it now.seriously.

oh no.. -.-

(heart says: feel so thankful rezeki always coming.come one by one.. pls, keep coming... :)

Friday, December 23, 2011

Simple Friday - Belly Dance Workout

Belly Dance Workout..
2 in 1. workout while dancing..
Great and fun way to exercise. really!
it is something very enjoyable to do.
instead of exercising without music,this is way much interesting.
ain't it? :D

i love to do it...really really love to do it.
and i believe you'll do love it too!
you can shake your hips, shimmy and more more others. ;)
feel sexy of yourself. auww! :P
i always do this workout before,
right after i quit my belly dance class.
since i don't go to belly dance class anymore,
i think of another way for me to still learning it without attending the class..

so, i think of..
why don't i find it in youtube,
and download it through realplayer downloader?

it is one of the smart way. rite? rite?
i can learn it from home and practice in my room..
without paying any fee!
smart me! heheehe :P

it look simple..look easy when watching only..
when you try it,it really really make you sweat like craziee!
oh.don't forget to turn of ur air-cond or fan when you workout.
then you will have better result in..sweating! :D

but now, i rarely practicing it.
i think of to start practicing it again. :)
maybe at night,after i settled my bnes and everything.

so,this is one of the belly dance workout that i do practiced before..

oh.if you have the bellydance belt,it will more fun!
cos it will produce some sound of coins when you shimmy and moving. (keching~...keching~...)
feeling like a real belly dancer. :D
but it doesn't matter,it still can be enjoyed without the belt. :)

spend your free time with trying this ok ;)
have a good time!

Wednesday, December 21, 2011

Mood shopping melanda

Shopping mood melanda diri.
tapi tak mula shopping lagi.hiks.

hari ni jualan amat memberangsangkan. suka :)))
bawak lebih daripada hari biasa.but still habis terjual. :)

lepas niaga tadi tak g mana2,tak jogging sebab hujan.
just singgah kedai beli barang.lepas tu balik trus.
tak makan kat mana2 pun.
nak diet ckit la konon.
cos lunch tadi makan banyak.
tapi sekarang.
saya lapar.perut dah nyanyi2.

oh.jumaat ni ada membership sale kat satu shopping mall kat Kuching.
shopping mall kat sini bukan banyak pun.boleh kira pakai jari.
so,kalau nak shopping dan cari betul2 yang kita nak tu agak susah.
balik2 benda yang sama,
product yang sama,
design yang sama,
jenama yang sama.
agak bosan actually.huhu
sampai dah tak tau nak beli apa cos susah sikit nak carik yang betul2 suka.
mungkin saya yang cerewet nak pilih barang.
tapi tak la cerewet sangat.
lagi satu yg agak bosan is sini kalau sale just ala kadar je.
sale pun cam tak sale.
kalau barang yang cantek2 tu cam susah betol lah nak sale.
kalau sale pun just 20%-40% je.really.
susah nak jumpa barang yang cantek2 dgn sale nya sampai 50%-70%.
memang rare.
how i wish i can go to kl and shop there rite now. =__=

so maybe Jumaat nih satu shopping mall sini sale nya cam best jer.
exclusive for membership only.
which i don't have its membership card.
i can borrow my mom's!
sekarang rasa nak shopping je.
tapi actually ni shopping bersebab.
hehe :D
kat sana nanti rasanya plan nak beli handbag or makeup.
perfume kat sana tak best sangat.
harap sale nya tu gempak2 la.
dan barangan nya tu cantek2. :)

Sabtu nanti plan nak g somewhere quite far from here.
agak famous jugak lah tempat tu walaupun agak jauh.
famous dikalangan pelancong.
fomous dikalangan penduduk kat sini jugak.
i pun suka pergi sana.seronok tengok2 barang.
walaupun kadang2 tak beli apa2,
cuma kerana nak tgk2 barang kat situ,
sanggup jugak habiskan minyak kereta ke sana.
tapi slalunya kalau pergi mesti la ada yang 'ter'beli.
tergoda tengok barang kat situ.hehe.
harap2 plan ni menjadi.

will story soon kalau jadi g sana. :)

Tuesday, December 20, 2011

Wangian pilihan hati?

susah jugak nak pilih wangian yang memihat hati dan hidung yang menghidu..
hidung ini masih tercari-cari haruman yang mana jika dihidu,
hati kan terus terpikat dan jiwa tenang menghidunya..
lagipun tak suka cium bau yang kuat sangat..
hidung ni tak tahan.
kalau haruman nya terlalu kuat,asyik nak sneezing lah alamatnya..
kalau tak baunya tak kuat,tapi haruman nya kureng..
pun tak best jgak.
kalau bau harumannya terlalu manis pun tak brapa best jugak.
rasanya i suka haruman yang menggoda dan menenangkan tika menghidu.hehe.
haruman yang ada a bit classic baunya.tidak terlalu sweet.

so yang mana lah nak pilih ni?huhu
confius nak pilih yang mana..
tapi rasanya banyak yang tak suka dari suka..   =_='
yang suka tu rasa cam nak beli semua sekali.
eh.boleh ke camtu?
of coz la tak leh.
(kalau boleh,kan best..hehe.. :P)
wangian2 kegemaranku sekarang..

both full of sexy-ness and temptation smells...
i love...! auwww~  
takkan nak beli dua2..tamak tol.. :P
atau yang dua ni.. 

tak brapa suka,tapi ada promo hebat sekarang.

ni pun sama.tapi lagi wangi lagi dari yang kat atas.yang issey miyake tu.

hurm.pilih jgn tak pilih..
tapi tak tau yang mana. =_='

Rileks juga Letih.

hari ini saya tak, rileks la sepatutnya kan.
tapi tidak.
sebab ada macam 'little task' gitu lah yang kena buat.
plan memang niaga hari ni. rugi tak niaga on weekdays.
kata nak menabung sangat kan.
sebab little task tu mula pagi sampai tengah hari saja.
suppose to be mmg sempat lah tengah hari baru prepare barang jualan.

tapi bila dah berada di lokasi nya tuh.
sampai awal sikit dari 7.30 pg..rupanya tak start lagi.
diberitahu malam tadi start 7.30pg,habis pukul 12 tghari.
so,saya pun ok kan je lah.
pukul 9.30pg baru mula! pukul 3ptg tadi baru habis!
frust jugak sebab tak on time which cos me sedikit kerugian kalau dipikirkan balik kan.

tapi pujuk2 jugak hati sendiri.
'tak pa, at least ni leh jadi pengalaman' dan
'mana tau ada peluang lagi nanti' dan
'at least dapat rehatkan diri hari ni dari niaga,hari2 niaga letih jugak..' dan
'takpa,this 'little task' pun ada payment jugak,harap berbaloi..'
itu kata2 hati untuk pujuk diri.

'little task' tu ialah extra untuk satu drama bersiri.
takda dialog pun.. extra kan.
tukang lalu lalang, tukang duduk dalam kelas respon pandang belakang sikit2. itu je.
tapi letih jugak!
tapi bukan letih apa.
letih menunggu..
letih menunggu bila nak mula. itu saja.
tapi.menunggu memang meletihkan.rite?rite?

mungkin memang mcmtu lah.
bagitau lebih awal mula,walaupun tak mula seawal tu sebenarnya.
cuma saya yg tak biasa kan.first time.tak tau apa2.

tapi ok lah.good experience for me i think..

selalunya time2 camni saya dah habis niaga, dan g jogging kalau tak hujan.
tapi hari ni,dapat dok umah and buat blog post! wee!hehehe.. :)

sekarang nak makan..lapar..
lepas nih kalau ada idea nak buat satu lagi entry.
bukan selalu free dapat rileks sambil wat entry masa weekdays. suka :)

Puteri suka Beradu

Puteri beradu or sleeping beauty..
eh. puteri ke? ke?
ahaks :P

puteri suka beradu?
itu sangat tepat.hehe

hari ni saya rileks cos tak niaga.
suka tapi tak suka pun ada.
suka dapat rileks.
tak payah nak prepare barang untuk jualan.
tapi tak suka jugak.
sbab tak niaga tapi kena jugak bangun awal.
bangun pagi tadi lebih awal dari hari niaga!
oh.tak suka.
tak suka bangun pagi awal sangat.
lagipun kalau bangun awal pagi saya mmg blur habis.
sbab tu tak suka nak cakap dgn orang actually kalau bgn awal2.
reaction untuk sesuatu perkara pun lama betul lah nak pikir.
blur lah namanya tu kan.
lagipun nikmat tidur mmg tak patut di sia2kan.

tidur mmg selalu menjadi kepentingan ku dari masa sekolah dulu lagi.
masa sekolah dulu.tak suka my mom yang kejutkan.
sebab cara dia kejutkan tu.
buat darahku menyirap je awal2 pagi.
dengan ketukan pintu di yang macam nak pecahkan pintu.
huhh.sungguh2 tak suka.
so,bcos saya tak suka dia kejutkan saya bangun pagi nak g sekolah.
saya set la alarm clock.
alarm clock tu di set lebih awal daripada 'alarm clock' my mom.
means that saya akan bangun lebih awal drpd dia.
lepas alarm clock saya berbunyi,trus g mandi.
bijak kan :P

sebab mood pagi2 ni kena betul2 jaga. kan? kan?
kalau pagi2 kita dah bad mood,leh bad mood sepanjang hari dibuatnya.
sungguh buruk ok.huhu.

lepas mandi tu,kemas pakai baju cepat2 supaya tak take time.
lepas tu tengok jam.
oh.awal lagi.
so,apa yang akan saya buat?
of cos la..
sambung tidur lagi! hikhiks :P
tu lah dia,tidur selalu menjadi kepentingan diriku.hehe.
dah nak g masuk kreta baru lah bangun.
then bila dah kat dalam kereta,saya tido balik.

itulah saya.memang tak suka sangat2 bangun terlalu awal.
but i know, kena dibiasakan terutamanya untuk masa depan.kerna......
jeng jeng jeng...hiks.

mana lah tau yang saya akan mula niaga pagi lagi.
mana lah tau bisnes saya berkembang maju ada kedai sendiri kena buka dari pagi untuk breakfast. Amin :D
manalah tau saya kena supply kek-kek atau makanan ke kedai2 lain. Amin :D
mana lah tau kalau saya kena bekerja tetap atau sampingan nanti. (bekerja tetap?harap tidak.)
mana lah tau kalau dah kawin nanti suami mintak masakkan breakfast awal2 pagi.
mana lah tau kalau dah ada anak nanti,anak nak g sekolah takkan saya masih tido?hehe.

harap2 list di atas akan jadi kenyataan kecuali yang ke 4 tuh.
kalau boleh la.kalau situasi tak cam tak membenarkan.kena lah jugak direalisasi.
(but still mintak jauh dari list ke 4 tu.hopefully.hehehe)

Saturday, December 17, 2011

Aktivitasiku Minggu Lalu

minggu lepas macam event kat Kuching.
best. sebab Kuching memang jarang ada aktiviti yang menarik.
hujung tahun ni lah tiba mcm2 event yang happening kat sini.

Ni story hari Khamis, Jumaat dan Sabtu dalam satu.
Ahad tak g mana2 pun sebab niaga haritu.
kena masak dan prepare barang jualan.
penuh semangat.
sebelum2 ni,hari Sabtu & Ahad memang off. cuti. goyang kaki.
tapi kerana betul2 kena make a good saving sekarang.
kena gigih kan juga hati dan diri ini.
niaga jugak hari minggu.
penat letih kena tolak tepi.
betul2 kena work hard sekarang.
bak kata pepatah,nak seribu daya kan.

adalah sebabnya kenapa perlu sangat betul2 saving sekarang ni..
tapi,nanti2 lah share kat sini.. :)

Oh. Khamis lepas lepas niaga rasa lapar sangat.
tambahan pulak habis niaga terus g jogging.
Perut berkeroncong lah alamatnya... and 'him' g makan kat food bazaar at the Spring.
both of us memang suka makan kat situ.
sebab sedap! portionnya banyak! berbaloi-baloi...
tambahan lagi kami regular customer kat satu stall kat situ.
memang diorang akan bagi portion lebih.
tanpa cas tambahan. hehe.

tapi hari tu tak makan kat situ.tapi makan kat sini.

Thai Me Up!

Makan Phat Pat with squids and rice.
sangat sedappp!
kerana selera sangat dan tak sabar nak makan.
terus lupa nak amik pic makanan tu..huhu
takpa lah.
lain kali ada makan Phad Pat lagi boleh la share kat sini. :)

gambar makanan tak ada.
gambar manusia kekenyangan ada :P

dah kenyang.. :)

'him' pun dah kenyang.. :)

: Thamat Cherita Khamis :

Hari Jumaat pulak,lepas niaga tak g jogging.
sebab nak g BCCK.
cos ada's Birthday Invasion kat sana!
concert lah.
ada Mizz Nina, Nadhira, Pop Shuvit and some local bands here.
the concert overall very awesome!
best yang teramat.
Pop Shuvit performed amazingly!
very the international gitu.
tak tahu mcmana nak describe.
just the way so amazing and powerful perfomance! love it so muchhh!
Mizz Nina as well.
she performed and dance amazingly too!
she's so energetic! her dance was very hot & sexy..admired it! 
Lucky Noh.hehe. :P

anyway,tak dapat nak snap photo sangat.
sebab gelap kan.
lagi pun camera hp ni low quality.
so ini saja yang dapat di snap.tu pun dari jauh.

lighting sepanjang concert ni cantik sangat!

: Thamat Cherita Jumaat :

Bermulanya hari Sabtu..
yeay!! my off day! hehehe :D
bila dah cuti,of cos la nak date with 'him' kan.

tengah hari keluar rumah terus g lunch.
makan kat McD.
dah lama sangat I tak makan kat McD.
teringin sangat nak makan DoubleCheese Burger.
So,ke McD lah kami. :)

one set for it enough? :P

can u see the black pepper all over the fries? cos 'him' likes it.. :)

yup.dia mmg suka sangat makan spicy food.
i mean, very very spicy!
sampai i pun dah terjebak sekali.hehe.

lepas lunch,jalan2 kat the Spring,
pun ada event kat situ.
Tweet-Kuching rasanya nama event tu.tak ingat dah.
agak boring lah to me.
tapi rasanya best bagi yang ada tweeter.
but not to me.cos i don't have any tweeter acc. T_T
best for them cos they got a chance to perform their talent during the event.
ramai jugak lah yang datang to watch and support their friend yang performed.

lepas habis semua,saya balik rumah.
kena mandi.
cos lepas tu nak g satu lagi event kat BCCK.
memang la bukan kemestian nak g event2 ni.
but bcos we received some ticket given by a friend.
so,pergi je lah.
rugi pulak tak pergi kan.
bukan selalu ada event2 camni.
so,kami g event ni.

Anugerah Carta Borneo Era

event ni tak lah sehappening Birthday Invasion.
but still jugak ramai yang datang.
Artis2 yang perform masa ACBE ni: Hafiz AF, Najwa Latif, Stacy, Pop Shuvit, Mizz Nina & some local bands here..
Best dapat tengok Pop Shuvit & Mizz Nina perform sekali lagi.dua malam berturut-turut!
Local bands yang perform pun best sangat!

Yang tak best nya....
i meant kurang best me..
is pemenang anugerah tu.
Anugerah ni ada 3 jenis anugerah.
Kalau termasuk 1 anugerah khas ada 4 lah semua nya.
Anugerah khas Borneo dimenangi oleh Hafiz AF.
well.he deserves it.really.

yang kurang best nya 3 lagi anugerah tu...
ketiga-tiganya dimenangi oleh orang yang sama!!!
oh..i memang rasa tak puas hati.
rasa menyampah pun ada.
whatever me =_='
really.sebabnya i tak minat yang pemenang tu.
dan rasanya ada yang lain lagi deserve anugerah me lah.
tapi.nak buat camna kan.maybe dia lagi banyak peminat.
so vote pun lagi banyak dari yang lain.
siapa nama pemenang tu pun i dah tak ingat.
penyanyi kat Kuching ni.

i takda snap photo sepanjang ACBE ni.
kalau snap rasanya tetap tak nampak.
yang nampak hanya lighting saja.huhu..

but overall i am happy.
cos lama dah tak merasa g konsert kan besides Zee Avi Homecoming Tour haritu. :)

ok lah.tu je entry untuk kali ini :)
Selamat Hari Sabtu...

Reborn of Lappy

lamanya blog ni holiday..
cuti panjang ok.hehe.
blog ku ini holiday cos minggu ini saya sangat sibuk.sibuk dengan niaga.
dan masa terluang yang tinggal saya spend untuk rehatkan diri dan jalan2 with 'him'. ;)
lagipun selama ni pakai lappy pun share with my 4 lil brothers ok.
bergilir2 kalau nak pakai.
so bayangkan lah bila sekarang school holiday.
of cos la 24hours diorang nak mngadap laptop nak main game.
game dota laa..r.o laa..
makin tersekat lah saya nak pinjam lappy.
biarlah diorang enjoy je pakai lappy sementara cuti ni kan.
nak pakai malam.tapi bila balik niaga rasa letih sangat dan ngantok.
tup tup terus tertido..

oh.tapi sekarang dah tak payah nak pinjam lappy tu.
my lappy dah dapat online!
hehe..hati teruja :D
sebab lappy ku ini baru lepas format! Lappy ku bernafas baru!
so dah dapat lah nak wifi.
senang.tak payah gaduh2 ngan dorang nak queue turn pakai lappy.

just one thing lah kena jugak pinjam their lappy.
lappy saya tak da bluetooth.
tak dapat nak transfer gambar.
kena pinjam lappy dorang kalau nak transfer. tapi tu je la.tak susah pun.

dah dapat online guna laptop sendiri ni makin teruja lah nak tengok drama tv dan download movie..
dah lama menanti nak download movie.
nak download movie apa ah?
movie apa yang best?

yang romantik?
yang komedi?
yang penuh aksi?
yang menyentuh hati?
yang membuka mata dan minda?
yang penuh tanda tanya?
yang psycho?
yang serius?

semuanya jenis2 movie kat atas ok je saya nak tengok.memang suka sangat tengok movie.
kecuali movie ni...

yang seram.

huhh.tak suka.
cos saya ni cepat terbayang2 lepas tengok crita seram.
mula2 tak da rasa takut,lepas tengok movie seram,
terus bertukar jadi penakut.
buat apa nak takutkan diri sendiri kan.
tak mendatangkan apa2 kebaikan pun nak buat diri jadi penakut.
lebih baik tak payah tengok.

tak payah susah hati bila sorang2 jalan kat tempat gelap.
tak payah susah hati bila terbangun tengah malam.
tak payah susah hati bila terdengar bunyi2 aneh dari luar.
tak payah susah hati bila masuk bilik kosong dan masuk tandas.
tak payah susah hati bila nampak bayang2 pelik.

wahh.mcm la terer sangat kan.haha :P
just think positive
this is only my point of view lah :) the other post i will share what did i do in this week..tapi tak la banyak sangat.
minggu ni memang sibuk sangat ngan niaga.
which i really hope it will be maintained like now and grow more more more better..! Amin :)

Saturday, December 10, 2011

Demam. salahkan ombak.

I guess I'm still having a fever.
not Bieber fever.
Ombak Rindu punya fever..hehehe :P

just a while,i chechout latest video of affanaizatMUSIC channel.
(which is one of my most fav channel in youtube.)

and i saw what??
i saw few videos related to Ombak Rindu!
damn! trus teruja nak tgk video2 tu.hehe
dah bukak video,punya lah lama nak tggu loading.
laptop ni cam makin slow je nak bkak video and everything.
big problem.
tapi hati tetap gagah and sabar menanti video habis loading.

i really like affanaizatMUSIC's artwork.
very talented one.
he did a great job in playing instruments and singing.
he did both with feelings.especially lagu2 yang slow gitu. mmg terasa.
in video editing,he did an awesome job.
thumbs up!

these are the videos...

enjoy..layan..feeling babe.. :P

happy saturday... :)
nak kluar date with him lepas :)

Friday, December 9, 2011

My Chicken Restaurant

My dinner yesterday.
at My Chicken Restaurant.

I'm eating this.

named 'Papa Set'

called 'Papa Set' cos have 3 chickens.
if 2 chickens,it is called 'Mama Set'.
if only one chicken???

hehe :D

eating at My Chicken Restaurant..

very nice and delicious.
cheaper a bit than kfc. :P cost rm12.60 including drink.
the chicken Bigger than before.
the first time i came here,the chicken just too small for that kind of price.
this time, i feel great.puas hati :)
i think i will come again there.hehe

happy friday..
and have a nice day :)

Simple Friday - Novel Chenta

Oh penangan dek Ombak Rindu..
rasa cam nak cari,beli dan baca novel ni..

Novel Ombak Rindu by Fauziah Ashari

Mana nak cari? masih ada jual tak? atau dapat download dari mana2 website?
hehe.. ;)

masa sekolah menengah dulu selalu nampak novel ni.
kawan punya.
tapi rasanya tak pernah pinjam kat dia.
sekarang baru teringin nak baca.hehe

oh.saya selitkan sekali soundtrack Ombak Rindu by Hafiz & Adira..
a very beautiful song...
yang jadi kegemaranku sekarang..
hari ni ntah berapa kali dah ulang dengar lagu ni..dah tak terkira..
i yang dh angau.haha. 

Movie Date with 'him' - Ombak Rindu

Malam semalam,dating dengan 'him'
tengok movie ni!

ombak rindu! :D

ohhh...minggu memang teringin sangat nak tengok Ombak Rindu ni..
so,minggu ni dapat jugak g tgk wayang crita ni.hiks
suka sangat2 :D

tau tak, 'him' dah tengok crita ni masa saya kat kampung.
tak adil ok dia tengok dulu.huhu.
after he watched he promised to bring me to watch this movie.
tapi still tak adil.
of he watch with me means that he watched Ombak Rindu twice.
but i watched once only.huhu.
mula2 rasa cam nak merajuk.
ntah apa lah i ni.haha.
tapi takda lah merajuk.i bukan budak kecik.
what a statement :P

Cerita Ombak Rindu sangat sangattttt best!!!!

Aaron Aziz memang best berlakon!hebat sangat lakonannya.
buat i makin minat dan tringin nak tengok lakonannya.lepas Nora Elena dan KL Gangster.

Ombak Rindu..

sedih sangat jalan ceritanya...
menyentuh hati sangattttt...
menangis dibuatnya...
memang feeling habis la tengok crita ni..

petikan soundtracknya...

"tuhan tolong lembutkan hati dia..untuk terimaku seadanya..
 kerna ku tak sanggup...kerna ku tak mampu..."
 hidup tanpa dia di sisiku..."

menitis airmata dibuatnya..
really touching :(

rasa nak tengok lagi..betul betul nak tengok lagi..!
cantik jalan cerita Ombak Rindu..
tersentuh hati sepanjang menonton.
cuma kalau lebih panjang ceritanya mesti lebih best..

oh.lagi satu.
set penggambaran cerita tu sangat cantek!
rumah nya memang cam what i dream of....huhu.
super duper cantek! tertarik. and the bomm.wahh.
tringin sangat nak rumah camtu.
emmm..nak rumah macam tu lah nanti.
kalau dah kayo bebebor.

Amin :D

Thursday, December 8, 2011

Pulang ke Desa (Part 2)

Pagi Ahad yang indah permai suasananya.

Suasana desa yang indah.
Suasana desa yang tenang.

dan riuh dengan kesibukan makcik2 yang tengah memasak.
kat sini kenduri mula awal betul.
pukul 8 pun dah ada yang datang.
selalunya di Kuching pukul 10-11 baru mula kenduri kan.

So,kena paham2 lah kan.
bangun awal mandi dan tolong apa yang patut.
cehh.mcm la tolong sangat.
tolong makan je la yang lebih.hehe.

Lepas mandi semua, nak pergi ke rumah pengantin yang kat seberang. 
rumah warna oren.
nampak dari gambar kat atas.
dalam perjalanan melangkah ke rumah pengantin sempat lah snap gambar2 ni.

tengah masak. sekejap lagi kenduri nak mula!

reban ayam yang sepi. dah takda ayam tinggal kat situ.

yang unik nya kat kampung.
diorang masak semuanya tak pakai api dapur atau api gas.
semuanya pakai arang kayu!
tak sangka diorang masih lagi pakai arang kayu untuk masak semua jenis masakan.
ada yang tengah malam diorang dah masak. 
yang simple mcm sayur rebung diorang masak pagi.

persembahan tarian melayu

Masuk rumah pengantin,
pengantin baru je duduk atas pelamin.
terus ada persembahan tarian dari pelajar sekolah rendah.
tak dapat nak ambik gambar banyak2.
padat sangat orang kat dalam rumah ni.
dengan cuaca yang panas dan padat dalam rumah ni,
baik saya rehat saja tunggu turn nak makan.hehe. :P

flower girl of the day

This little flower girl adalah garang ok.
kalau kacau sikit atau buat dia marah,
she will scream loudly!
even kalau pegang dia sikit ke nak cium sikit pun she will scream. very loud!
ni pun dia marah sebab saya amik gambar dia.
funny cute little girl. :)

Lepas tengok pengantin bersanding semua.
kami pun makan.
tak sempat nak ambik pic masa makan.
cos dah lapar sangat!
tampahan pulak makan dengan penuh selera yang teramat.hehe.
ramai sangat orang yang dijemput ke kenduri ni.
meriah sangat!

lepas selesai semua.
balik la semula ke rumah nenek yang berapa langkah je dari situ.
nak rehat sebab lepas tu nak kena drive balik ke Kuching.
sempat tidur lagi tu.

dalam jam 2.30 petang kami mula berangkat pulang.
sebelum berangkat my dad bagitau yang dia suruh my adik yang drive kereta saya.
saya tak payah drive, tumpang my mom,dad and one of my adik.
nice. suka sangat!
tak perlu drive,tak letih.
dapat tidur puas2.hiks :D

dalam perjalanan tu,
my dad singgah kejap nak makan durian.
so singgah lah kami ke pekan lachau untuk makan durian.

my dad meratah durian dengan penuh nikmat.

oh. tak sangka pekan lachau ni dah maju.
dulu takda apa2 pun.
tempat untuk singgah tumpang toilet, kedai runcit dan kedai makan biasa saja.
selalu tak ramai orang yang singgah.

tapi kali ni datang,
ramai betul lah orang kat sana.
orang yang berniaga pun ramai.
siap ada tapak untuk berjaja lagi.
ada jual macam2 lah kat situ.
ada jual buah,sayur,ikan salai,durian,'bubok kering',kasam ikan,keropok ikan..
pisang goreng,makanan panggang,apam balik...

aksesori pakaian tradisional iban pun ada!

pekan lachau

ada lagi tak jumpa stesen minyak camni?hehe

Kat lachau lah satu2nya stesen minyak yang masih klasik yang pernah saya jumpa sekarang.
excited semacam masa nampak stesen minyak ni.
lama betul tak tengok stesen minyak klasik camni!
masa kecik2 dulu slalu la tengok kan.hehe
kat tempat2 lain masih ada tak stesen minyak klasik cmni? :)

sempat snap sendiri tgh makan rambutan.

Dalam pukul 8 kami sampai ke rumah.
perjalanan pulang dan pergi berjalan lancar.
takda masalah yang berlaku. 
lega... :)

lama tak tinggalkan rumah,tinggal sehari je pun rasa cam seminggu tak balik rumah.hehe.
itulah saja kisah ku pulang ke desa kali ini.
walaupun hujan sepanjang 6 jam perjalanan pergi ke kampung,overall semuanya ok.
cuzzies,auntie2 dan uncle2 blah my mom semuanya happy.
cos dapat merasa suasana kampung dan suasana kendurinya.
dapat merasa masakan kampung yang sangat menyelerakan.nyumssss.
sampai bertambah2 tak cukup sepinggan makan!hehe

harap lain kali dapat balik kampung lagi.. :)

Monday, December 5, 2011

Pulang ke Desa (Part 1)

kampung... woe..hoe..woe..
balik kampung... woe..hoe..woe..
balik kampung... hati riang~!! 

Sabtu lepas.
bermulanya perjalanan kami ke kampung.
ambil masa kira-kira 5-6 jam nak sampai sana.
ni kenduri kawin keluarga sblah my dad kat kampung.
keluarga sblah my mom ramai yang ikut sekali.
teringin nak merasa suasana kat kampung yang betul2 jauh dr bandar katanya.
so kami pergi konvoi 6 buah kereta semuanya.

Sepanjang perjalanan hujan dari Kuching ke kampung!
tanpa henti. beza nya cuma kadang lebat kadang rintis.
tapi mmg excited!
cos dah lama tak drive jauh2.
plus konvoi ramai2 dan first time I drive my own car ke kampung! hiks.. :)

tapi ada risau sikit la sebab jalan licin,
byk jugak lubang2 yang kat jalan tu yg agak teruk.
nasib baik tiada apa2 masalah yang berlaku sepanjang perjalanan pergi dan pulang.
semuanya baik2 saja.. :)

it is me yg driving.
sempat snap gambar.hehe

Oh. family belah my mom stay dekat hotel.
tak dapat nak bmlm kat kampung sekali.
sebab rumah kampung penuh.
family sebelah my dad ramai.
So, diorang stay lah kat hotel.
jaoh jugak tau prjlnan dari hotel ni ke kampung.
maybe dalam 40min baru sampai.

piknik di hotel :P
sampai hotel,semua pun lapar.
makan bekalan dari rumah.
budget dan sangat menyelerakan! hehe

kids yang lebih suka main dari makan.

lauk for lunch of the day.
ada ayam masak ketumbar,rendang ayam,ayam goreng,
sambal tumis,telur rebus,sosej,mee goreng dan nasi.

eating and talking

it's me yang dah kenyang!
motif mata kembang? huhu
i kena migraine masa driving..too bad for me :(

perut kenyang,hati senang.
my niece with my cuzzie

Lepas rehat semua,kami berangkat ke kampung.
dalam pukul 7 sampai kampung.
terus pergi rumah pengantin.
masuk pintu rumah,terkesima sebentar melihat pelamin yang indah ini.

pinky pelamin..nice.

sempat posing ok.
pengantin pun blom rasmikan pelamin ni.hehe

Lepas tu,singgah rumah arwah nenek untuk makan malam.
Selera sangat tau makan masakan kampung.
lama sangat tak rasa masakan kampung.

sayur yang bawak skali tu sedap sangat!
jeruk pucuk bandung.
teringinnya nak makan lagi.huhu.

lepas makan.
sesi berbual dan rehat sekejap.

Lepas tu,kembali semula ke rumah pengantin.
tengok pengantin 'berlulut'.bertukar2 baju untuk amik gambar.
tapi pic pakai baju ni je sempat snap.
yang lain2 tu malas nak snap,sebab duduk jauh.

tema jawa bajunya.

Lepas tu,ada persembahan yang pertama kali ku lihat persembahan sebegini.
Persembahan dari a she-male.persembahan lawak.
tak tau la nak cakap apa.
masa tengok tu rasa lawak ada.rasa geli pun ada.hehe.
but no hal lah.
ramai yang suka dan terhibur. :)

dia bawa watak cerita lama.
tak ingat lah crita apa.
yang ibunya kena sumpah jadi ikan kaloi.

kurang mengancam,persembahan pertama dia lagi best.

Lepas tu di luar ada aktiviti lain pulak.
That is bermukun.

Tau tak apa bermukun?
Maksud nya bergendang.
gendang sarawak.


rasa cam nak joget lah masa ni. tapi...
malu =.='

Lepas tu pulak, ada [ertandingan bernopeng.
tarian tradisional sarawak yang diiringi rentak gendang.

dua pakcik yang tengah bernopeng dgn penuh semangat.

Masa ni memang betul2 rasa nak join skali!
tapi malu..huh.rugi2. =.='

Belum habis lagi pertandingan i dah mngantuk.
terus balik rumah nenek. nak tido.
rasa letih sangat cos belum sempat rehat.

 selamat malam desa :) be continued in Pulang ke Desa (Part 2)
agak boring kan entry ni.
cos sekarang pun very sleepy.huhu.
sebab hari ni terus mula niaga.
rasa cam masih tak cukup rehat..

and i will have another busy day tomorrow.
i need to sleep now.
selamat malam.. :)